I am very happy to share my friend’s penning moment about Mark 6:50, as the first Guest Post in these WID series! She has a special place in my blog writing journey, so it’s more than perfect that she is first. And then also with a matching message to enter the new year. This post is written in Dutch, but if you scroll down on the page you’ll find the Google translate button. There you’ll be able to translate the whole page to whatever language you prefer. Unfortunately, no Papiamento yet though.
Enjoy, be blessed and a Happy New Year!


Mark 6:50 “Have courage! It is I. Don’t be afraid.”

Ik schreef deze overdenking op 3 februari 2020, nog voor de corona crisis echt in Europa was. Voor dat ons leven op zijn kop stond. Juist toen schreef ik deze blog, zonder te weten in wat voor een jaar (storm) we zouden belanden. Ik hoop dat aan het begin van dit nieuwe jaar deze blog je mag bemoedigen en mag ervaren dat je met Jezus alles aankunt.

Marcus 6:50 – “Heb goede moed, Ik ben het; wees niet bevreesd.”

1. Vertrouw mij, Ik leid je leven

Soms zitten we zo vol dat we alleen nog maar ongerust zijn. God denken we te betrekken, maar eigenlijk willen we alles zelf doen. Ons leven voelt maakbaar. Als we iets willen, regelen we dat. Wanneer dat niet lukt/gebeurd worden we onrustig. We raken uit balans. We vertrouwen alleen op wat wij zien/weten. Maar we raken juist uit balans, omdat we het zelf denken te kunnen. Niet omdat Jezus ons loslaat of ons niet ziet. We moeten leren vertrouwen op Hem. Hij zorgt onder alle omstandigheden voor ons. Ook als we zelf geen oplossing zien. Zeg nou zelf zomaar een menigte eten te moeten geven zoals de discipelen moesten in Marcus 6. Ik zou ook stress krijgen! Jij ook? Maar Jezus leert ons onder ALLE omstandigheden te vertrouwen op Hem. Hij is het die ons leven leidt. Hij weet de koers, dus vertrouw Hem. Als we onszelf vertrouwen, onze eigen koers (willen) bepalen, dan stranden we vroeg of laat of we maken verkeerde keuzes. We zijn dan vervolgens lichamelijk en geestelijk moe, omdat we het op eigen kracht willen doen. God heeft ons de kracht van Zijn Zoon gegeven. Zijn wij bereid op Zijn kracht te vertrouwen in plaats van onze eigen kracht? Durf jij te zeggen?: “Jezus, hier ben ik, wilt U mijn leven leiden? Ik wil niet langer op mezelf vertrouwen, maar op U!”

2. Lean back & relax

Als we druk zijn en te lang op eigen kracht doorgaan, dan worden we onrustig. Voel jij je ook wel eens onrustig als het jezelf niet lukt? Je moet alles kunnen toch? Zeker in deze maatschappij. Iedereen is een duizendpoot: je moet perfect zijn, je mag niet instorten en je moet vooral presteren. Jezus leert ons iets anders. Hij leert ons vertrouwen op Hem, uit te rusten en nieuwe krachten op te doen. Hij wil ontzorgen. Jezus ziet dat zijn leerlingen, dat jij, vermoeid bent. Jezus zegt niet: “Ga maar door met alles wat je doet, want ik wil dat je presteert.” Nee, Jezus neemt zijn leerlingen mee naar een rustige plek waar ze alleen zijn. Ze waren uitgeput, ze hadden zelfs geen tijd om te eten. Deden ze verkeerde dingen dan? Nee, ze waren notabene aan het onderwijzen over Jezus en aan het werk voor Zijn Koninkrijk! Maar we kunnen niet oneindig doorgaan, zonder op te laden. Jezus rustte zelf ook vaak. Hij nam de tijd op om te laden bij zijn Vader, alleen te zijn, te bidden, te huilen en zijn zorgen te delen met zijn Vader. Voel jij je druk, overprikkeld of lukt misschien voor je gevoel zelfs bidden niet? Ik las deze uitspraak: “Als je die bezorgde gedachten nou eens omvormt tot gebeden. Dan bid je eigenlijk de hele dag!”. Juist als we moe en druk zijn.. dan verdien je zo’n Netflix avondje op de bank toch? Hard gewerkt, dus je hebt het dan toch zeker wel verdiend. Nu wil ik niet zeggen dat daar iets mis mee is, maar soms vergeten we waar we écht kunnen opladen… even “lean back & relax”. Alleen jij en Jezus, tot rust komen, opnieuw focussen. Jezus wil niets liever dan dat je bij Hem uitrust. Hij vraagt niet teveel van je, dat je het niet meer aankunt en het je opbreekt. Daar gaat het niet om, maar nemen wij wel de tijd voor rust? Laden we onszelf (weer) op bij Hem? 

3. Ik genees je

We raken soms gewond, uitgeput, opgebrand. We willen en moeten zoveel. Voor je gevoel lukt het gewoon niet meer. Je leven is een storm. Je bent misschien bang voor wat er nog (meer) gaat komen. Je hebt al zoveel meegemaakt.., je bent al zo beschadigd.., je hebt al zo lang geworsteld.. zo lang alleen op zee in de storm doorgebracht. Je gaat allemaal beren op de weg zien. Jezus zegt dan tegen je: “Wees niet bang! Heb goede moed, Ik ben het!” Jezus wil bij jou komen. Hij wil je liefdevol omarmen. Zeggen hoeveel Hij van je houdt. Hij wil komen naar jouw schip in de storm. Hij zoekt je op. Schrik niet! Hij kan echt naar je toekomen, zoals bij de leerlingen op zee. Hij is het die jou zoekt, jou wil genezen, je onrustige en bezorgde hart wil kalmeren. Hij wil jouw storm stillen! Hij is het die de wind kan laten liggen. Hij klimt in jouw schip, in jouw pijn, onzekerheden, onrust en angsten. Hij komt bij jou in de boot, want Hij alleen kan de storm tot rust brengen. Je bent in de storm niet alleen. Misschien ervaar je dat soms zo, maar Jezus zegt dan tegen je: “Heb goede moed, Ik ben het, wees niet bevreesd.” Wil je Jezus toelaten op jouw schip in de storm? Mag Hij jou rust geven? Mag Hij jou genezen? Hij wacht op je! Ook in jouw storm, als jij nog rond dobbert. Je bent nooit alleen.

Hij zoekt je, Hij vindt je, Hij is bij je!

One thought on “[WID0001] Guest Post by Sophia: Mark 6:50 “Have courage! It is I. Don’t be afraid.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s